INTERVIEW: The KutiMangoes

"Musikkulturen er fantastisk rig over hele Afrika"

I november udgav The KutiMangoes deres seneste og anmelderroste album: ‘Made in Africa’. Vi har taget en snak med én af mændene bag Gustav Rasmussen om Vestafrika og liveoplevelsen.

 

The KutiMangoes har rejst rundt i et par af verdens varmeste, fattigste og mest uroplagede lande – Burkina Faso og Mali – for at indspille opfølgere til deres prisvindende debutalbum. De har øvet og indspillet med mesterlige vestafrikanske musikere i små øvelokaler i 43 graders varme uden airconditioning – enten fordi strømmen var gået eller fordi maskinens lyd ikke måtte komme med på optagelsen. Alt sammen for at fange den særlige lyd og stemning af den vestafrikanske musik:

 

“Musikkulturen er fantastisk rig over hele Afrika, men vi har fra starten været forelsket i afro-beaten fra Nigeria, Highlifen fra Ghana, ørken-bluesen fra Mali og de smukke folkesange fra Burkina Faso.” fortæller Gustav Rasmussen, én af mændene bag The KutiMangoes.

 

“Musik er en helt indgroet del af kulturen over hele Vestafrika på den måde at alle kender de store sange eller stilarter og ikke mindst de danse der hører til. Musik i Vestafrika er noget alle deltager i – ved at synge, spille eller danse til den – og den tradition er så fascinerende for os der kommer fra en helt anden baggrund."

 

Albummet præsenterer en række fantastiske afrikanske musikere foruden The KutiMangoes’ karakteristiske lyd med masser af blæsere og trommer. “Made in Africa” bliver flittigt spillet på radiostationer verden over (“Great album! Very authentic and such great playing!” – BBC) og er nomineret til den prestigefyldte “Preis der Deutschen Schallplattenkritik”.

 

“Det fedeste ved, at besøge Vestafrika var mødet med de lokale musikere. Vi spillede med mange forskellige musikere – fra svedige øvelokaler til bittesmå hotelværelser og i skyggen under mangotræet. Og det at kunne spille sammen med mennesker man dårligt kan tale med er noget helt særligt. På den måde er musik en universel kommunikationsform for høj som lav, rig som fattig, sort som hvid. Og det er en fantastisk gave at møde andre kulturer på dén måde.”

 

I maj gæstede The KutiMangoes MantziusLive for at præsentere musikken og vise Anders S. Jepsens dokumentarfilm om bandets rejse “Bamako Play” som optakt til koncerten.

“Publikum kan forvente en oplevelse, der taler til både kroppen, øret og hjertet. Musik med glæde, energi og rytmer der giver dig lyst til at danse og smile. Det har aldrig været vores mål at kopiere afrikansk musik, men derimod at skabe en ny lyd, hvor den afrikanske musik møder vores baggrund. Vi er optaget af at skabe en original og global lyd der kommunikerer direkte til publikum – og den kan man forvente at høre til koncerten!” slutter Gustav Rasmussen.

 

The KutiMangoes spillede på MantziusLive i foråret 2017.