INTERVIEW: Jan Harbeck

Fra jazzklub i London til Acoustic Session i Birkerød.

Som Dark House fejede Jan Harbecks plade: 'In The Still of The Night" alle andre favoritter af banen, da hans album blev kåret som: 'Årets plade 2009'. Siden da har verden fået øjnene op for tenorsaxofonisten, der har spillet med et utal af kunstnere herhjemme og rejst verden tynd med sin kvartet. Vi tog et interview med Jan for at blive klogere på hans måde at komponere musik på og begejstringen ved at spille akustisk.
 

Mobiler og jazz

”Oftest kommer melodier eller melodistumper til mig, når jeg mindst venter det.  Så synger jeg dem måske ind på telefonen, hvis jeg ikke er i nærheden af et instrument. Senere kan jeg så komponere musikken færdig ved klaveret eller saxofonen. Andre gange er det blot at skrive det, jeg har indsunget ned på noder. Det næste er at finde ud af hvordan nummeret skal arrangeres og spilles, så det bedst folder sig ud. Det er også uhyre vigtigt, når man spiller en jazzstandard, at finde en særlig måde at arrangere den på, så man tilfører den noget nyt.” fortæller Jan Harbeck.
 

Fællesskab gennem lyd

“Få dage før vores koncert på MantziusLive den 25. september skal vi spille i London på én af byens mest respekterede jazzklubber, som en del af et dansk jazzfremstød i Storbritannien arrangeret af JazzDanmark.”

 

”I Birkerød skal vi spille en akustisk session, hvor set-up’et gør at lydene blander sig fra de enkelte instrumenter sig langt mere smukt og naturligt med hinanden, end hvis musikken fra scenen bliver forstærket ud til publikum.  Hele salen med både orkester og publikum er i den samme lyd og vi har et fællesskab, der også stiller krav til hinanden. Orkestret skal skabe den perfekte balance i musikken med alle dens nuancer og publikum skal lytte efter og følge med ind i den umiddelbare lyd i rummet. Dermed skaber vi sammen et særligt nu, som er så givende for os alle.”

 

“Publikum kan forvente at høre musik, der udfolder sig smukt i rummet, og som tager dem med ind i musikken. Repertoiret er en blanding af egne kompositioner og udvalgte jazzstandards af den mere sjældne art. Fælles for dem er dog, at den stærke melodi og den til tider melankolske dramatik er i centrum. Jeg tror, at noget af det der kendetegner dette orkester er, at man som publikum får en god og særlig oplevelse til vores koncerter, hvad end man aldrig før har hørt jazz, eller er jazzelsker gennem mange år.” slutter Jan Harbeck.”

 

Jan Harbeck spillede på MantziusLive i efteråret 2016.