INTERVIEW: Ghita Nørby

”Jeg elsker at tænde træet og se på lysene og alle de meget gammeldags ting, jeg har.”

Vi byder december måned velkommen indenfor på MantziusLive med et interview med vores alle sammens skuespillerdarling, Ghita Nørby. I anledning af hendes kommende optræden med guitaristen og vennen Lars, satte vi os ned og talte om, hvad julen og julehygge betyder for Ghita, og lidt om hendes optræden 2. søndag i advent. 

 

“Vi er jo lidt berømte for ordet “hygge”. Jeg tror, der er et eller andet ved tiden lige netop nu. Solen skinner indimellem, men når klokken bliver tre-halv fire, så bliver det mørkt. Og altså, jeg er så afgjort en nordboer. Jeg kan godt lide de vekslende årstider; jeg ville ikke kunne leve et sted, hvor der altid var sol. Det længes jeg slet ikke efter. Når mørket sænker sig, så begynder vi at tænde vores lys og indrette os i vores små huler som de nordboere, vi er. Og det er en form for hygge. Jeg tænder altid selv stearinlys, fordi det gør godt i min sjæl og i mit hjerte. Jeg tvinger ikke nogen andre til at gøre det, men jeg gør det altid. Nu hvor det er mørkt, så gør jeg det mere og mere. Det er på den måde, jeg kan lide julen, hyggen og mørket.” 

 

Du skal optræde på MantziusLive den 10. december, 2. søndag i advent, og vi glæder os til at fejre julen med dig. Har du selv nogle særlige traditioner forbundet med højtiden, som du vender tilbage til hvert år? 

 

“Jeg er det, der hedder et julemenneske! Jeg holder forfærdeligt meget af julen fordi, da jeg var lillebitte, har jeg haft de mest vidunderlige juleaftener i mit barndomshjem. Og så får man en vældig arv foræret af sin far og mor, som er så kærlig og fuld af sjov og traditioner og mærkelige ting, vi skal gøre sammen. Dem prøver jeg så at bringe mere eller mindre videre i det liv, jeg selv har ført. Det kan godt være svært engang imellem, fordi det kan være, de mennesker, man er sammen med på det tidspunkt i ens liv, slet ikke bryder sig om julen, og så står man der lidt alene med sin nissehue,” fortæller Ghita grinende om at være et ægte julemenneske.

 

“- Jeg har f.eks. en ældgammel, ganske almindelig, lille kirke, der ikke er noget værd, men er fra 1932-34. På den har min far har skrevet, hvornår jeg, min mor, han selv og min bror er født, og det står der udenpå kirketårnet med hans fine skrift, og den elsker jeg. Den står på mit julebord hvert år. Jeg kan ikke undvære at have et juletræ stående i dagene op til nytår. Jeg har gammelt julestads, som jeg elsker at sætte på det, og jeg elsker at tænde træet og se på lysene og alle de meget gammeldags ting, jeg har. Og jeg har ikke elektriske lys på mit juletræ, der har jeg stearinlys!”

 

Det er ikke kun Ghita, der gæster os den. 10. december. Med sig har hun sin gode ven igennem mere end 20 år, guitaristen Lars Hannibal. Ghita fortæller med stor begejstring om deres venskab og afslører, at vi kan forvente en helt særlig, improviseret optræden fuld af uventet musik, eventyrlighed og god kemi på MantziusLive:

 

“Lars Hannibal og jeg har været venner i over 20 år, så det er jo ikke så forfærdelig mærkeligt, at vi ville prøve at optræde sammen. Det er en stor glæde, kan jeg kun sige! På MantziusLive vil publikum opleve en aften, som ingen andre har oplevet. Det lyder måske mærkeligt, men vi har noget musik med, som Hannibal finder ud af på dagen, han synes, han vil spille, og jeg tager nogle eventyr med og tænker undervejs, “nu vil jeg læse dét eventyr, og nu vil jeg måske læse dét”. Derimellem opstår der nogle små improviserede snakke. Det er aldrig forberedt, det er aldrig nogensinde skrevet ned; det opstår altid i forhold til det publikum, vi er sammen med og den situation, vi er i. Vi begiver os ud på en eng, hvor der ikke er regler. Hannibal kan spørge mig om alt muligt, og jeg kan jo bare lyve, eller hvad jeg nu finder på. Vi morer os mægtigt, og det plejer publikum nu også at gøre, fordi det, der kommer til at ske på MantziusLive ikke er sket på samme måde nogen steder før. Det kan jeg i hvert fald love!”

 

Snakken falder derefter på højtlæsning, eventyr og kærligheden til en af de største forfattere i dansk historie i følge Ghita Nørby:

 

“Jeg synes ikke, der er nogen, som overgår H.C. Andersen, fordi han er så moderne og langt mere modig end nogen anden forfatter, jeg kender til i dag. Han har et kendskab til den menneskelige sjæl og sind, som overgår selv de mest uhyggelige ting. Han er en mester i at fortælle både korte og lidt længere historier om vores menneskesind og vores middelmådighed, vores misundelse og borgerlighed. Jeg synes simpelthen, at H.C. Andersen er uovertruffen,” fortæller Ghita om sin yndlingsforfatter. 

 

På spørgsmålet om hun har en favorit fortælling, udtrykker hendes svar klart, at glæden for H.C. Andersen gør det ganske umuligt kun at vælge én favorit:

 

“Vi har med geniet at gøre! Det er ligesom at spørge: ”Hvad kan du bedst lide af Mozart?” Altså, det er jo ikke til at svare på,” udbryder en grinende Ghita. 

 

“Der er et eventyr, der hedder “Nattergalen”, som er fuldstændig vidunderligt. Der er også et eventyr der hedder “De Utroligste”, som ér utroligt. Jeg kan blive ved. Hvis du slår op et tilfældigt sted i hans værker, så vil du straks blive optaget af, hvad pokker det er, som står der, og tænke: “det var dog utroligt, at det er 200 år gammelt”. Det er mere moderne, end du nogensinde i din vildeste fantasi ville have tænkt, så han er ikke sådan at bide skeer med. Ham holder jeg meget af.”

 

Kunne du altså tænke dig en fortryllende eftermiddag i veloplagt, humoristisk og utroligt selskab med Ghita Nørby, Lars Hannibal og sikkert og vist noget H.C. Andersen, så kan du købe din billet til “Jul i ord og toner” den 10. december på MantziusLive via BilletBoxen.dk

 

Vi glæder os til at se dig og ønsker dig en glædelig 1. søndag i advent.